Η ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας

             Η ανάπτυξη της Ιατρικής Μυκητολογίας ήταν σχεδόν άγνωστη στον ελληνικό χώρο μέχρι το 1951. Η πλειονότητα των μικροβιολόγων είχαν ασχοληθεί με την Ιατρική Βακτηριολογία, ενώ άλλοι κλάδοι της Μικροβιολογίας ήταν τελείως άγνωστοι. Ο τότε καθηγητής Μικροβιολογίας στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών, Γ. Πάγκαλος (1930-1960), κορυφαίος μικροβιολόγος, διαπίστωσε αυτήν την έλλειψη και με διορατικότητα προέβλεψε τη σημασία της Μυκητολογίας και πρότεινε στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) να προκηρύξει υποτροφία με γνωστικό αντικείμενο «Ιατρική Μυκητολογία». Την υποτροφία κέρδισε η μετέπειτα καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Υγειονομική Σχολή Ουρανία Μαρσέλου - Κιντή, οπότε και πήγε το 1953 στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι για μετεκπαίδευση για δύο χρόνια στο νεοϊδρυθέν τότε τμήμα Ιατρικής Μυκητολογίας.  

            Ένα χρόνο αργότερα, το 1954, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το VII Διεθνές Συνέδριο Βοτανικής. Εκεί συγκεντρώθηκαν μυκητολόγοι από όλο τον κόσμο και αποφάσισαν την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Μυκητολογίας για ανθρώπους και ζώα (International Society of Human and Animal Mycology, ISHAM) με 150 μέλη, μεταξύ των οποίων ήταν και η νεαρή τότε γιατρός Ουρανία Μαρσέλου – Κιντή.

Όταν τελείωσε τη μετεκπαίδευσή της, η κ. Ο. Μαρσέλου-Κιντή, επέστρεψε στην Ελλάδα με όραμα την ανάπτυξη του κλάδου της Ιατρικής Μυκητολογίας στη χώρα μας. Το 1965 διορίστηκε διευθύντρια στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», όπου ανέπτυξε το τμήμα μυκήτων, συμβάλλοντας παράλληλα στην εκπόνηση πολλών διδακτορικών διατριβών και υφηγεσιών, όπως και στη δημοσίευση μεγάλου αριθμού επιστημονικών εργασιών, με γνωστικό αντικείμενο τη Μυκητολογία. Το έργο αυτό συνέχισε ως καθηγήτρια στην Υγειονομική Σχολή από το 1977 έως το 1988 στην έδρα της Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων.

            Παράλληλα, στην ανάπτυξη της Ιατρικής Μυκητολογίας στην Ελλάδα, συνέβαλε η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας (1969-2000) υφηγήτρια κα Αθηνά Στυλιανέα-Φουντουλάκη. Η κα Α. Στυλιανέα-Φουντουλάκη αρχικά εργάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ (1959-1961) υπό την εποπτεία των κορυφαίων καθηγητών Μυκητολογίας Secretain, Drouet, Mariat, και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα «Συμβολή στη μελέτη των Ασπεργίλλων».

Το όραμα των ανωτέρω Μυκητολόγων γίνεται πραγματικότητα το 2001, όπου μια ομάδα 34 επιστημόνων με ειδική ενασχόληση και ενδιαφέρον στον τομέα της Μυκητολογίας ιδρύει την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Μυκητολογίας (ΕΕΙΜ).

Σκοποί της ΕΕΙΜ, σύμφωνα με το πρώτο και το επικαιροποιημένο καταστατικό της, είναι:

 • Η προαγωγή της Ιατρικής Επιστήμης και ειδικότερα του τομέα της Ιατρικής Μυκητολογίας στον ελληνικό χώρο
 • Η ενθάρρυνση και ενίσχυση των ερευνητικών προσπαθειών και μελετών στη Ελλάδα για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των μυκητιάσεων
 • Η προβολή της Ελληνικής Ιατρικής Μυκητολογίας και σε διεθνές επίπεδο
 • Η ανάπτυξη συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την πρόοδο της Μυκητολογίας.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΕΙΜ εκλέγονται κάθε τρία χρόνια. Η καθηγήτρια Ο. Μαρσέλου-Κιντή, σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς της στον κλάδο, ανακηρύχθηκε ισόβια Επίτιμη Πρόεδρος της Εταιρείας μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 που απεβίωσε. Σήμερα επίτιμος Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Γ. Πετρίκκος.

Μέχρι σήμερα (2023), η Εταιρεία αριθμεί περί τα 290 μέλη και έχει αναπτύξει από την ίδρυσή της μεγάλη δραστηριότητα για την επίτευξη των στόχων της. Έχει οργανώσει 9 Πανελλήνια Συνέδρια, 10 Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Ιατρικής Μυκητολογίας, δύο Διεθνή Forum για τη Ζυγομύκωση, το 2ο Βαλκανικό Συνέδριο (Balkan Fungus 2022) και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση δύο TIMM (Trends in Medical Mycology) (TIMM 2009 και TIMM 2023). Παράλληλα είναι μέλος της ECMM (European Confederation of Medical Mycology)

Ευχή των μελών και φίλων της Ε.Ε.Ι.Μ. είναι η νέα γενιά επιστημόνων που ασχολείται με την Ιατρική Μυκητολογία να συνεχίσει το μέχρι σήμερα έργο της Εταιρείας, προωθώντας περαιτέρω την Ιατρική Μυκητολογία στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΙΜ:

 1. Ο. Μαρσέλου-Κιντή
 2. Γ. Κ. Δαΐκος
 3. Ν. Ι. Λεγάκης
 4. Ε. Γιαμαρέλλου
 5. Γ. Πετρίκκος
 6. Α. Βελεγράκη
 7. Ε. Φραγκούλη
 8. Α. Κατσάμπας
 9. Γ. Σαμώνης
 10. Ε. Ροηλίδης
 11. Α. Σκιαδά
 12. Ε. Πετρίκκου
 13. Ε-Μ. Κουμαντάκη
 14. Α. Μηνάς
 15. Δ. Παναγιωτίδου
 16. Θ. Κουσίδου
 17. Σ. Καρτάλη
 18. Ε. Μπίμπαση
 19. Ο. Πανιάρα
 20. Ι. Αλεξίου
 21. Α. Στυλιανέα
 22. Δ. Ρηγόπουλος
 23. Β. Αθανασοπούλου
 24. Α. Ραυτοπούλου
 25. Γ. Σαρόγλου
 26. Ο. Νικολάτου
 27. Ο. Κωστούλα
 28. Α. Μητρούσια-Ζιούβα
 29. Β. Κιοσσές
 30. Π. Γαργαλιάνος
 31. Α. Τόσκας
 32. Ε. Παπαδογεωργάκη
 33. Α. Φλεμετάκης
 34. Ε. Σαμπατάκου